top of page

Adventski kalendar iz davnina

4. 12. 2020.

TKO JE MOKOŠ?

Sunce djever i Neva Nevičica 

MOKOŠ

U Ivaninim Pričama iz davnina upletena su slavenska božanstva u kršćansku tradiciju, što ih čini iznimnima u području nastavljanja i sinergetskog povezivanja bogatih tradicija naše zemlje.

 

Tako je u priči o Nevi glavna Mokoš, za koju Ivana u svojoj zbirci piše da je ona: "Neka moćna sila koja je po vjerovanju starih Slavena vladala na zemlji, valjda poglavito po močvarama. Ona se spominje u savezu s nebeskim gromovnikom Perunom. 

Naime Mokoš je žensko božanstvo u slavenskoj mitologiji, boginja plodnosti, zaštitnica žena.

Kako kaže legenda, Između Velesa i Peruna stoji Mokoš - mati vlažna zemlja i žarko sunce, žensko božanstvo koje je oličenje majke prirode i njezine plodnosti.

Sama riječ Mokoš ima razna značenja. Jedno od njih je mati košnica (Ma-koš).  Pčelinjak predstavlja cijeli svemir, a Mokoš, kao njegova velika matica, zadužena je za stvaranje života i organizaciju zajednice.

Na ovo se nadovezuje i tumačenje Mokoš kao velike pletilje koja plete ljudske sudbine. Legenda kaže da ona posjeduje čarobno klupko i dok plete život pojedinca, stalno isprepleće dvije niti od kojih se jedna zove Sreća, a druga Nesreća. Samim time njezin simbol je vreteno na kojem se prede sudbina čovjeka po njegovu rođenju. Baš zbog ovoga štovali su je kao božanstvo života, ali i božanstvo smrti jer je o njoj ovisio život svakog od nas.

Ako te zanima na koji način se može štovati Mokoš, i što će ti njeno štovanje donijeti i u došašću, ovih dana podijelit ćemo nekoliko zanimljivih linkova i priča gdje možeš saznati nešto više o njoj:

bottom of page