top of page

13. 12. 2020.

Adventski kalendar iz davnina

lucija_-sv_1.jpg
zvijezda_dan.png

Dobro nam došla Sveta Lucija! 

DONOSITELJICA SVIJETLA NOVOG BOŽIĆA

ZAŠTITNICA duhovno i tjelesno  SLIJEPIH I SLABOVIDNIH 
 

Dobar dan!

 

Danas slavimo blagdan svete Lucije i palimo 3. adventsku svijeću.

Sveta Lucija jedna je od najznačajnijih svetaca došašća. Njezino ime u prijevodu s latinskoga znači “svijetla”, pa se to tumači tako da ona naviješta veliko svjetlo božićne noći. Na slikama se Lucija često oslikava s očima na tanjuru, s bodežom te s uljanicom – svjetiljkom. Zaštitnica je ratara, slijepaca (tjelesnih i duhovnih), lađara, staklara, krojača, kovača, trgovaca, pisara i vratara. 

 

Narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju sa najdužom noći zimskog sunčevog ciklusa. U skladu s tim pripisuju joj se posebne moći. Sveta Lucija bi zimskom suncu povratila snagu – svjetlost da bi moglo ponovno zagrijati promrzlu zemlju iz koje bi niknuli novi plodovi. Zato na današnji dan sijemo simbolično i pšenicu kao simbol rađanja novog života i ukras na blagdanskom stolu.  

 

Na njen su se dan darivala djecu voćem, slatkišima ili suhim smokvama ostavljenim u čarapama, pod jastukom ili papučama. 

 

Važan je običaj da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. 

 

Tako ćemo i mi narednih 12 dana pratiti i zapisivati vrijeme i događanja, te proučavati običaje koji su se iz davnina prenosili s koljena na koljeno i posebno prepričavali u tamne i hladne prosinačke dane, oko svjetla ognja i uljanica. Zato ćemo se, okupljeni oko adventskog ognjišta na webu prisjetiti tko je bila Lucija i koje je legende i običaji do danas prate. 

 

Na ovom linku tijekom dana, kao i narednih 12 dana, pronađite što smo do sada prikupili.

Ovo su samo neke od tema kojima ćemo se baviti narednih dana.    

*Tko je bila Sveta Lucija*

*OBIČAJI SLAVLJENJA SVETE LUCIJE u HRVATSKOJ*

*Suze svete Lucije – Skitace kod Labina*

 

*Skandinavski običaji slavljenja svete Lucije*

*Zvjezdaste utvrde i legende o palim anđelima* 

A predvečer, kada izađeš u šetnju gradom, i prođeš kroz Ivaninu priču Adventa iz davnina, u slavu Svetoj Luciji, na kraju priče koja se raširila Korzom, spustilo se svijetlo slavonskobrodske zvjezdane utvrde, kao simbol obrane od svih nedaća. Slijedeći legendu koja kaže da su zvjezdaste utvrde, koje su u svijetu svaka drugačija, zbog čega se vjeruje da su simbolični "zvjezdan otisci" nebeskih anđela, odlučili smo da slavonskobrodska zvijezda u 2020 postane simbolični donositelj novog svjetla i rađanja novog života, u nadi da će 2021 svijetliti zdravljem i blagostanjem svim ljudima svijeta. 

SvLuce_12.jpg

Kako bi se svi povezali u ljubavi, kada već nismo u mogućnosti povezati se susretima i zajedničkim blagovanjima, predlažemo da se u ovom intimnom došašću iz davnina, okrunite slavonskobrodskom zvijezdom i podijelite fotografije na društvenim mrežama uz oznake #adventizdavnina, #svjetlostizdavnina i #starfort. 

Ukoliko želite graditi s nama i Album iz davnina, pošaljite nam vaše fotografije i poruke na kosjenka@adventizdavnina.com, kako bi nastavili širiti priču svjetla slavonskobrodskih zvijezda Adventa iz davnina diljem svijeta!

SvLuce_6.jpg
lucija_-sv_1.jpg
SvLuce_8.jpg

Sveta Lucija

bottom of page