top of page
lucesvinjskaglava.jpg

U Prekodravlju su žene uoči blagdana svete Lucije vršile ophod selom na osebujan način, a neobični običaji koji su se na taj dan poštivali bili su neizostavni dio Božičnog razdoblja.

******

 

Lucije su žene koje u predvečerje uoči 13. prosinca lutaju selom plašeći, ali i darivajući djecu. Oblačile su se sablasno u duge bijele plahte i rupce, dok bi lice napepelile, a zube, koji su stršali poput kljova, izradile od repe.

Pred zastrašujuća lica stavljale su tanjure sa svinjskim očima nad kojima je plavetnim plamenom izgarala rakija. No, kad završe plašenje, dolazi i naknada za pretrpljeni strah - bomboni ili slatko sušeno voće kojima daruju djecu.

Običaji slavljenja svete Lucije u Hrvatskoj

233333.jpg

U koprivničkom su se kraju na dan sv. Lucije pravile glave od bundeve, s izrezanim očima, ustima i nosem. Nataknule bi se na kolac i nosile do prozora sobe u kojoj ima zločeste djece.

 

Nekoć su na sv. Luciju bili prisutni ophodi skupine dječaka lucijaša s upaljenim svijećama u dugovratim tikvama. Kad bi se spustio mrak, obilazili bi selo od kuće do kuće, kucali po prozorima, plašili manju djecu i recitirali lucijašku pjesmu:

“Luca je žedna, Luca je gladna,

Gledajte je što je jadna!

Njena usta na `ranite,

Njeno grlo napojite,

A i nama udilite!

U kuće vam sreća bila,

To vam đeca poželila!

Domaćice tebi fala,

Što nam tvoja ruka dala!”

ženidba-i-običaji1.jpg

U Slavoniji, djevojke koje su željele saznati hoće li se, i za koga, uskoro udati, ispisivale su imena svojih izabranika na dvanaest papirića te bi svaki dan jedan bacale u peć. Na papiriću koji je ostao pisalo je ime budućeg muža, a otvarale bi ga i pročitale ime ženika tek nakon polnoćke.

O vjenčanju govori i jedna od Priča iz davnina - Sunce djever i Neva Nevičica, koju možeš potražiti  u našem ADVENTSKOM KALENDARU IZ DAVNINA. U toj priči Mokoš pomaže Nevi da nađe pravog ženika, Oleh Bana, i koja je po svim osobinama u kršćanstvu utkana i u ideogram i simboliku Svete Lucije, koja baštini mnoge pretkršćanske osobine, i to ne samo naših krajeva.

Ivan-Generalić_Coprnica.jpg

Muškarci koji su željeli vidjeti vještice morali su na sv. Luciju početi izrađivati tronožac koji bi ponijeli u crkvu na polnoćku. Kad bi se na njega stalo za vrijeme podizanja, vlasnik bi mogao prepoznati vještice jer su se one u tom trenutku okrenule prema vratima.

No moralo se imati sjemenja maka, pšenice ili prosa koje se razasipalo putem do kuće, jer bi ga vještice morale pokupiti što bi ih usporilo da ne sustignu i rastrgaju onoga koji ih j raspoznao. Umjesto stolčića u nekim bi se selima uzeo štap koji se svaki dan zarezivao tako da je do Badnjaka imao dvanaest zareza pa se pomoću njega na polnoćki moglo pogađati tko su vještice koje kravama oduzimaju mlijeko.

zvijezda_dan.png
bottom of page