Adventski kalendar iz davnina

6. 12. 2020.

Dobro nam došao Sveti Nikola! 

Danas se slavi Sveti Nikola.  Svi znamo da je to najočekivaniji gost svakog adventa! 

 

Kako je čuo da je na zemlji među ljudima zavladao strah od nekog virusa, odlučio je ovog došašća doći tajno još u ovaj petak i cijeli vikend čarolijom obasipati Brođane iz svoje nebeske kočije. Svjetlima nade, portalima u budućnost i blagovanjem na stolu duhovnog obilja odlučio vas je obradovati i ovog najčudnijeg i za Brođane najčarobnijeg Adventa iz davnina. 

 

Sreli smo ga noćas i priupitali šot nam je to sve donio iz davnina:

 

Dragi Sveti Niko, jesi li si ti i prošle godine poslao Domaćima ovu knjigu s Ivaninim "Pričama iz davnina" kako bi u 2020. iz nje mogao razvući nove priče Korzom sve do Save?

ADSB2020_3.jpg

SV. NIKOLA: Da da. Imao sam je na tavanu, i već je dugo bila zatvorena. Mislio sam, bude li tako još jednu zimu spavala, moglo bi se ono čarobno triješće, što je i meni poklonilo ono ubogo djevojče, skroz posušiti i onda više iz njega neće izlijetati domaći! 

Ove godine smo mislili da nam nećeš doći. Ali odjednom se u gradu ovog petka pojavila neka lijepa svjetleća čarolija?

SV. NIKOLA: Da dragi moji. Ovog adventa odlučio sam počasiti mlade obitelji i vas djecu s malo drugačijim poklonima! Odlučio sam uljepšati vaš grad nekim mojim posebnim komadima čarobnog namještaja koji krasi moj dom na stotinu oblaka.  

 

STOL OBILJA mi je posebno drag. Njega sam naslijedio od svoje praprabake koja ga je izradila od najfinijeg Perunova hrasta za INTIMNO BLAGOVANJE DUŠE. Na stolovima imaš svega izobilja iz Ivaninih "Priča iz davnina". Ako si ih pročitao, i još bolje pogledao crtiće, lako ćeš prepoznati Palunkovu lobodu, Jaglenčeve bobice, Toporkove lješanjake i Nevine kolače.

 

Neki pak imaju na sebi RIJEKU ŽIVOTA, pored koje su rasli mali javorići i onaj jedan grabić od kojeg drvodjelja istesaše Toporka i Župančiće, da ih Neumijka kroz život povede.  A na stolovima su KALENDARI kojima su spremljena sječanja iz davnina, iz kojih možeš i ti doznati kako živi vječno mladi drvodjelja i njegova žena vrtlarica. Volio bi da ih jednom sretneš, jer nisu oni sa mnom na sto dalekih oblaka. Oni su tu pored tebe, nedaleko od tvog mjesta i Slavonskoga Borda. 

ADSB2020_2.jpg

Ooo vauuuuu!!! A što li su oni portali što po danu krase svojim bojama ove sive zimske dane, a kad padne mrak zasjaje kao neki svijet iz začarane sretne budućnosti.

SV. NIKOLA: Eeeeee to su ti MOJI ČAROBNI KALENDARI koji su ujedno i PORTALI u NOVU BUDUĆNOST! E njih ne nosim nikada sa svojih oblaka. Ali 2020 Nova Godina me je molila da ih donesem upravo Brođanima!

 

Da bi osjetio njihovu čaroliju i otišao u neku novu dimenziju trebaš se prošetati kroz njihova 3 svjetla. Jedno je po danu, jedno je u sumraku a jedno u mraku! I svako svjetlo dat će ti novu poruku! Poruke ćeš otkriti u snu, ali tek u novoj godini, kad proljeće zazeleni Hrastove krošnje, snovi će početi klijati.  Nemoj ih do tada zaboraviti! 

 

Ali kad mi dođu gosti u oblake, i kad u sumrak ugledaju portale, uvijek je najteže odlučiti se od kojeg krenuti, pa evo dat ću ti samo male upute kako smo ih složili. Prvi ti je jesen u kojoj se i Advent otvara, i u kojoj je i Relja sredio Zmaja Ognjenoga. Zatim ide Zima i Kosjenkine Vile u letu iznad Legengrada. Pa u proljeće nam Neumijka s Toporkom i Župančićima razgrće oblake. A na ljeto Morski Kralj pred Palunkom šepuri se. 

ADSB2020_5.jpg
ADSB2020_10.jpg

Vauuuuu pa Sveti Niko, HVALA TI na svim darovima! Ove godine naučio si nas i da kad se sve čini nemogućim, ako upalimo svjetlo u svojim srcima, ti nas nikada nećeš zaboraviti i napustiti, ni kad ti virusi zabrane se s nama družiti, tvoja ljubav nađe puta da napuni naša srca svjetlom nove budućnosti. 

SV NIKOLA: Jako sam sretan da sam vas toliko obradovao i bez da sam svakome ponaosob nešto darivao! Dragi moji neka ta ljubav plamti u vašim srcima i nesebično davanje svima neka bude najljepši poklon svakog Adventa iz davnina! 

KAKO BI MOGAO OVU RADOST PODIJELITI SA SVIMA

POZIVAM TE DA SE VRATIŠ KOD NAS U 19:00h!

ČUO SAM DA TI DOMAĆI DANAS VRIJEDNO PRIPREMAJU JOŠ JEDAN POKLON IZNENAĐENJA! 

Sveti Nikola