top of page

20. 12. 2020.

Adventski kalendar iz davnina

zvijezda_dan.png
svijeca_15.jpg

UPALJENA JE ANĐEOSKA SVIJEĆA!

Danas vam, na dan paljenja 4. adventske svijeće poklanjamo priču o značenju Adventskog vijenca uz ovaj prigodni video s ulica Slavonskog Borda koji je i u ovoj neizvjesnoj 2020. godini odlučio ugostiti još ljepši i sjajniji Advent iz davnina. 
 

Četiri svijeće Adventskog vijenca predstavljaju četiri nedjelje Došašća. Svaka od njih ima posebni tradicionalni naziv i značenje. Prva svijeća naziva se “Prorok”, čime se na tu nedjelju prisjećamo starozavjetnog proročanstva o dolasku obećanog Mesije. Druga svijeća naziva se “Betlehem”, da se prisjetimo grada u kojem se rodio Mesija. Treća svijeća zove se “Pastir”, na spomen prvih ljudi koji su vidjeli i poklonili se novorođenom Mesiji. 

Četvrta svijeća zove se “Anđeoska”, prisjećanjem onih koji su prvi objavili rođenje Mesije cijelom svijetu. 

 

 

Ako pratite naš Adventski kalendar iz davnina, na dan svete Lucije i paljenje 3. adventske svijeće, donijeli smo u Slavonski Brod Adventsku Zvijezdu u obliku slavonskobrodske tvrđave, potaknuti legendama koje se prepričavaju diljem svijeta, a koje kažu da su zvjezdaste utvrde, poput jedinstvene ljepotice u Slavonskom Brodu, tajanstveni otisci zvijezda koje simboliziraju anđele i arhanđele i tako smo najavili put ka četvrtoj nedjelji Došašća i paljenju četvrte "Anđeoske" svijeće na Adventu iz davnina. 

 

Sam vijenac predstavlja vječnost i simbol je sunca, zemlje i Boga. U antičkom vremenu bio je simbol pobjede i časti, izrađivao se od lovora, ali često i od hrastovog lišća. Ako pratite naš Adventski Dnevnik iz davnina, u njemu ćete pronaći priče o štovanju Hrasta u našoj tradiciji, koji se smatra čarobnim drvetom u kojem živi mtski svijet Šume Striborove. Kružni oblik vijenca simbol je jedinstva i vječnosti i može se promatrati i kao prsten. Označava vječnost koja je bez početka i kraja i znak je vjernosti. Zimzelene grane, koje u većini čine Adventski vijenac koji se radi zimi, simbol su nade jer označavaju trajnost i vječni život koji ne prestaje.

Adventski vijenac stoga posebno ističe narav Došašća, a to je posveta svakog čovjeka vremenu priprave, poziv na ponovnu obnovu i iščekivanje blagdana Božića. U odnosu na svakodnevnost i rutinu, vrijeme Došašća je izdvojeno vrijeme, ispunjeno posebnom radošću i nestrpljenjem. 

 

"Upravo je Došašće vrijeme u kojem iščekujemo dvostruki dolazak Isusa Krista: Kraljevstvo Božje je započelo već ovdje na Zemlji Kristovim rođenjem od Marije, navještajem Ivana Krstitelja i Isusovim propovijedanjem, ali Kraljevstvo Božje ima svoj konačni dovršetak u ponovnom Kristovom dolasku na kraju svijeta i vremena. 

 

Upravo ovo vrijeme između Kristova zemaljskog života i njegova konačnog dolaska za kršćane je vrijeme priprave, molitve i budnosti da ih, kada Krist ponovno dođe, nađe spremne. 

 

Stoga je Došašće posebno vrijeme koje izlazi iz naše svakodnevnice. Ono je trenutak u kojem vjernici imaju priliku ući u pustinju vlastitog života i ujediniti svoj glas s onim Ivana Krstitelja koji pripravlja Kristov dolazak u adventskim liturgijskim tekstovima."

- vlč. mr. Milan Dančuo

 

Na tom tragu Slavonski Brod je unatoč svim preprekama u 2020. odlučio ove godine uljepšati grad svjetlom Adventa i nove nade, i ispreplesti tradiciju, umjetnost i kulturu Slavonskog Broda s nadama, željama i vjerom građana u boju i svjetliju budućnost. 

 

Vjerujemo da ste svi koji ste ovih dana prolazili ulicama grada mogli osjetiti taj duh Došašća, kojeg smo i nazvali u Slavonskom Brodu Advent iz davnina, u kojem je potrebno zapalit svjetlo u svojoj duši i srcu i čuvati da se ne ugasne unatoč svim teškoćama koje su se slile na nas u 2020. 

 

Zato ovog Došašća, iako nema programa i druženja na gradskim trgovima i ulicama, svaki građaninu i na putu za tržnicu, i u šetnji uz Savu, i na gradskom raskršću, na ulicama i cestama dok se vozi, može biti uronjen u priču nade i dolazak novog svjetla novog Božića za novu 2021. godinu. Također vjerujemo da ste se sad već upoznali sa Ivaninim stanovnicima Priča iz davnina, koji su se ovog Adventa raširili gradom da vam uljepšaju dane, te da ćete ih prepoznati na različitim lokacijama u gradu. Bilo bi nam drago da se slikate s njima i nastavimo zajedno graditi sjećanje na ovu ludu 2020 u Albumu  iz davnina.

 

Ako se još niste prošetali gradom, ili niste u mogućnosti, pogledajte na ovom videu kako su Ivanine Priče iz davnina rasvijetlile grad ovih dana Došašća. 

Zapalite i vi stoga četvrtu "Anđeosku" svijeću, i uz audio priče i animirane filmove koje smo vam do sada poklonili, želimo vam da uživate u intimnom došašću 2020 u krugu svojih najmilijih i obitelji. 

 

Kako bi se svi povezali u ljubavi, kada već nismo u mogućnosti povezati se susretima i zajedničkim blagovanjima, predlažemo da s nama dijelite svoje recepte i fotografije na društvenim mrežama uz oznake #adventizdavnina, #svjetlostizdavnina #slasticeizdavnina 

 

Ukoliko želite graditi s nama i Album iz davnina, pošaljite nam vaše fotografije i poruke na kosjenka@adventizdavnina.com, kako bi nastavili širiti priču svjetla slavonskobrodskih zvijezda Adventa iz davnina diljem svijeta!

"Anđeoska"
ČETVRTA ADVENTSKA SVIJEĆA

svijeca_2RetroFuturama.jpg
bottom of page