top of page

17. 12. 2020.

Adventski kalendar iz davnina

zvijezda_dan.png
salenjaci_6.jpg

BOŽIĆNE SLASTICE!

Danas smo dobili recept za SALENJAKE, najslavniji kolač došašća Slavonije! 

U vrijeme kolinja u prosincu u Slavoniji postoji još od davnina običaj da snaše peku krafne, čvarkuše ili salenjaci. Ovaj pomalo zaboravljeni kolač, zbog svog finog prhkog tijesta i okusa djetinjstva budi nostalgiju prosinačkog vremena došašća i djetinjstva u kojem smo se sladili njegovim spećifičnim okusom obogaćenim domaćim pekmezima.  Najfiniji su dok su još topli i posipani šećerom u prahu. 

SALENJACI!

SALENJACI

SASTOJCI ZA 6 OSOBA 

 

PREMAZ:

350 g svinjskog sala

TIJESTO:

1 kg glatkog brašna

2 žlice svinjskog sala

3 žumanjka

3 žlice šećera

500 ml mineralne vode

DODATNO: 

 

Pekmez po želji

1 cijelo jaje

salenjaci_1.jpg

PRIPREMA:

1. Svinjsko salo je potrebno očistiti od žilica, tako da pomoću noža sastružete salo sa žilica.

 

2. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, neka bude glatko i elastično. Stol pobrašnite i tijesto razvaljajte u kvadrat ili pravokutnik na debljinu od pola prsta. 

 

3. Preklopite lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini, neka se tijesta na sredini međusobno ne preklapaju, već samo dodiruju. Zatim donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini. Preklopljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite ga da odmara 15 minuta.

 

4. Nakon 15 minuta ponovno pobrašnite stol oko tijesta i razvaljajte tijesto na tanko, ali ga sada preklapajte suprotno od prvog puta. Donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini, pa lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini. Pokrijte tijesto krpom i opet ga ostavite 15 minuta da odmara.

 

5.  Treći put ponovite sve isto, pobrašnite stol, razvaljajte i preklopite kao prvi put. Ostavite da odmara 15 minuta. Pećnicu upalite na 220°C i ostavite da grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje.

 

6. Četvrti put ponovno pobrašnite stol i ovog puta tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm. Razvaljano tijesto narežite na kvadrate ili pravokutnike dimenzija kojih želite, na svaki stavite žličicu pekmeza po želji, preklopite ih i naslažite u tepsiju pritom ostavljajući samo malo mjesta između svakog. Oni se dižu u zrak, ne u širinu pa se ne bojte da će se zalijepiti tijekom pečenja.

7. Razmutite jedno jaje pa uz pomoć kista premažite salenjake samo po vrhu, kako bi vam se mogli lijepo listati. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 20 minuta dok ne porumene. Po želji ih pospite šećerom u prahu.

Ako nemate sala, možete koristiti mast. Salenjake možete oblikovati po svojoj želji.

salenjaci_4.jpg
salenjaci_8.jpg
salenjaci_7.jpg
salenjaci_5.jpg
salenjaci_2.jpg
bottom of page