top of page

14. 12. 2020.

Adventski kalendar iz davnina

Kako je Bjesomar neslavno završio! 

Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. Zato je važan običaj da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića.

Tako ćemo i mi, okupljeni oko adventskog ognjišta na Webu, narednih 12 dana, svaki dan oko 12h nastaviti donositi prigodne poklone inspirirane Ivaninim Pričama iz davnina.

 

Tako ti danas prigodno donosimo priču o Potjehovoj potrazi za Istinom koja nam je posebno aktualna u 2020. godini.

Kako bi zajedno pratili narednih 12 dana do Božića, u 19h donosit ćemo i mali dnevni izvještaj o vremenu i događanjima, kao i koje smo običaje došašća taj dan proučili, kako bi ih iz davnina prenosili s koljena na koljeno i posebno prepričavali u tamne i hladne prosinačke dane. Da bi pratio naš Dnevnik iz davnina prati ikonu slavonskobrodske adventske  zvijezde.  

Kako je Potjeh tražio istinu?

zvijezda_dan.png
zvijezda_dan.png

Animirani film "Kako je Potjeh tražio istinu", po Ivaninoj priči režirao je 2003. godine slavni australski redatelj, animator, ilustrator i dizajner kolekcionarskih igračaka Nathan Jurevicius.  Njegovi karakteristilčni likovi došli su i u Slavonski Brod na Korzo. Pronađi Potjeha, Maruna, Ljutišu i djeda i slikaj se s njima. Podijeli svoju sliku na društvenim mrežama uz oznaku #adventizdavnina, i gradi s nama ALBUM IZ DAVNINA 

SvLuce_10.jpg
bottom of page